Inloggen ? Inschrijven ? Help?

Doorzoek de website


Annuleren
×
Onderwerpen

Welkom

Uw inkomen & de huurprijs


De overheid heeft een aantal regels opgesteld om ervoor te zorgen dat uw inkomen past bij de hoogte van de huur. De hoogte van uw inkomen bepaalt dus of u kunt reageren op sociale huurwoningen of vrije sector huurwoningen. 

Inkomensverklaring
Om uw inkomen te kunnen toetsen, vragen wij u altijd om een inkomensverklaring. U kunt deze zelf online aanvragen bij de Belastingdienst.  

Passend toewijzen
Bent u op zoek naar een andere woning en heeft u een laag inkomen? Dan komt u in aanmerking voor sociale huurwoningen met een lage huurprijs. Dit betekent voor éénpersoonshuishoudens een jaarinkomen van maximaal € 22.700 en voor twee of meer persoonshuishoudens maximaal € 30.825 (prijspeil 2019). U heeft dan recht op huurtoeslag. Door de overheid wordt dit passend toewijzen genoemd. 

Best ingewikkeld
Het kan best ingewikkeld zijn om te bepalen op welke woningen u kunt reageren. We proberen u daar zo goed mogelijk bij te helpen. We hebben de website zó ingericht dat, als u ingelogd bent, u alleen het aanbod te zien krijgt dat past bij uw inkomen, leeftijd en uw huishoudsamenstelling. Het is dus erg belangrijk dat u uw inkomensgegevens bij uw profiel goed invult. 

Schematisch overzicht
In het schematische overzicht hieronder kunt u zien op welke woningen u kunt reageren op basis van uw inkomen, leeftijd en huishoudsamenstelling. Heeft u hier vragen over, of over een woning waarop u wilt reageren? Neem dan contact op met één van de corporaties.

    


Toelichting

Reageert u op een woning met een kale huurprijs tot en met € 607,46? En heeft u recht op huurtoeslag? Dan heeft u voorrang op woningzoekenden die géén recht hebben op huurtoeslag.

Uw inkomen ligt tussen € 30.825 en € 38.025?
Bent u woningzoekende met een inkomen tussen € 30.825 en € 38.025? Dan kunt u reageren op het gehele woningaanbod met een kale huurprijs tot en met € 720,42. Uw huishoudsituatie maakt dan niet uit. Reageert u op een woning met een huurprijs tot en met € 607,46 dan gaan woningzoekenden met recht op huurtoeslag altijd voor.

Uw inkomen ligt tussen € 38.035 en € 42.436?
Als uw inkomen ligt tussen € 38.035 en € 42.436 ligt, kunt u reageren op het woningaanbod met een kale huurprijs tussen € 651,03 en € 720,42.  U kunt ook in aanmerking komen voor woningen met een huurprijs boven € 720,42. Als dit het geval is, dan staat dat in de woningadvertentie vermeld.

Heeft u een inkomen boven € 42.436?
Met een inkomen boven € 42.436 komt u alleen nog in aanmerking voor woningen met een huur boven de € 710,68. Deze woningen bieden de corporaties ook aan op www.woongaard.com, maar voor deze huurcategorie is geen inschrijving nodig bij Woongaard. De eisen die de corporatie stelt aan de toekomstige huurder staan in de advertentie vermeld. U vindt dit woningaanbod terug bij vrije sector huurwoningen op www.woongaard.com. Ook onze koopwoningen kunt u hier terugvinden.

Urgentie
Heeft u een urgentie? Dan gelden de nieuwe regels ook voor u, tenzij u een urgentie hebt, omdat uw woning wordt gesloopt. Dan gelden de afspraken uit het sociaal plan.

Let op: Bij sommige woningen worden twee huurprijzen vermeld. Er geldt dan een lagere huurprijs als de woningzoekende recht heeft op huurtoeslag. Wordt de woning toegewezen aan een woningzoekende die geen recht heeft op huurtoeslag? Dan geldt de gewone (hogere) huurprijs.

Uitleg ?

x
Helpfunctie actief

De helpfunctie is nu actief. Klik bij een onderwerp op het ?-icoon om uitleg te krijgen. Klik nogmaals op Help? om de helpfunctie te sluiten.