Inloggen ? Inschrijven ? Help?

Doorzoek de website


Annuleren
×

Welkom

Op zoek naar een woning

08 februari 2016


Wat betekent passend toewijzen?  

Woningzoekenden met een laag inkomen kunnen na 1 januari 2016 alleen nog terecht in de goedkopere huurwoningen. Een ‘laag inkomen’ betekent voor éénpersoonshuishoudens maximaal € 22.100 en voor twee of meer persoonshuishoudens maximaal € 30.000. U heeft dan recht op huurtoeslag.

Best ingewikkeld

Het kan best ingewikkeld kan zijn om te bepalen op welke woningen u kunt reageren. We proberen u daar zo goed mogelijk bij te helpen. We richten de website zó in dat, als u ingelogd bent, u alleen het aanbod te zien krijgt dat past bij uw inkomen, leeftijd en uw huishoudsamenstelling.

Wat verwachten wij van u?

Het inkomen, uw leeftijd en huishoudsamenstelling bepalen vanaf 1 januari 2016 op welke woningen u kunt reageren. We adviseren u daarom de juiste gegevens in te voeren op ‘Mijn Woongaard’. Dat zorgt ervoor dat u steeds het aanbod te zien krijgt dat bij uw situatie past. U voorkomt daarmee teleurstelling bij toewijzing, doordat u bijvoorbeeld een verkeerd inkomen had ingevuld. Wij controleren uw gegevens altijd bij toewijzing van een woning. 

Uw gegevens

Vul uw juiste belastbaar inkomen in van u en uw eventuele partner. Het inkomen van inwonende kinderen telt niet mee. Om uw inkomen te kunnen invoeren, heeft u een inkomensverklaring nodig. Deze kunt u opvragen bij de Belastingdienst (telefoon 0800-0543). U kunt uw juiste inkomensgegevens controleren en aanpassen. Log in bij www.woongaard.com en klik bij Mijn gegevens op "profiel" en daarna op "huishoudsamenstelling" en "inkomen".

In het overzicht hieronder kunt u zien op welke woningen u kunt reageren op basis van uw inkomen, leeftijd en huishoudsamenstelling. Heeft u hier vragen over, of over een woning waarop u wilt reageren? Neem dan contact op met één van de corporaties.

Toelichting

Reageert u op een woning met een kale huurprijs tot en met € 586,68? En heeft u recht op huurtoeslag? Dan heeft u voorrang op woningzoekenden die géén recht hebben op huurtoeslag. Tot 1 januari mogen wij woningzoekenden met recht op huurtoeslag nog een woning toewijzen met een kale huurprijs tot € 710,68. De strengere regels gelden voor woningen die na 1 januari 2016 worden verhuurd.

Uw inkomen ligt tussen € 30.000 en € 35.739?

Bent u woningzoekende met een inkomen tussen € 30.000 en € 35.739? Dan kunt u reageren op het gehele woningaanbod met een kale huurprijs tot en met € 710,68. Uw huishoudsituatie maakt dan niet uit. Reageert u op een woning met een huurprijs tot en met € 586,68 dan gaan woningzoekenden met recht op huurtoeslag

Uw inkomen ligt tussen € 35.739 en € 39.874?

Als uw inkomen ligt tussen € 35.739 en € 39.874 ligt, kunt u reageren op het woningaanbod met een kale huurprijs tussen € 628,76 en € 710,68.  U kunt ook in aanmerking komen voor woningen met een huurprijs boven € 710,68. Als dit het geval is, dan staat dat in de woningadvertentie vermeld.

Heeft u een inkomen boven € 39.874?

Met een inkomen boven € 39.874 komt u alleen nog in aanmerking voor woningen met een huur boven de € 710,68. Deze woningen bieden de corporaties ook aan op www.woongaard.com, maar voor deze huurcategorie is geen inschrijving nodig bij Woongaard. De eisen die de corporatie stelt aan de toekomstige huurder staan in de advertentie vermeld. U vindt dit woningaanbod terug bij vrije sector huurwoningen op www.woongaard.com. Ook onze koopwoningen kunt u hier terugvinden.

Urgentie

Heeft u een urgentie? Dan gelden de nieuwe regels ook voor u, tenzij u een urgentie hebt, omdat uw woning wordt gesloopt. Dan gelden de afspraken uit het sociaal plan.

Let op: Bij sommige woningen worden twee huurprijzen vermeld. Er geldt dan een lagere huurprijs als de woningzoekende recht heeft op huurtoeslag. Wordt de woning toegewezen aan een woningzoekende die geen recht heeft op huurtoeslag? Dan geldt de gewone (hogere) huurprijs.

Uitleg ?

x
Helpfunctie actief

De helpfunctie is nu actief. Klik bij een onderwerp op het ?-icoon om uitleg te krijgen. Klik nogmaals op Help? om de helpfunctie te sluiten.